Het boek

Alzheimer voor beginners

“Dit is een boekje vol optimisme, levenslust en wijsheid. Een inspiratie voor iedereen die met dementie te maken heeft. Voor mij als wetenschapper geeft deze bundel inspiratie om door te gaan met de zoektocht om de ziekte tot staan te brengen.”
Prof. Wiesje van der Flier, UMC Amsterdam Alzheimercentrum.

Na de diagnose alzheimer ging Leo van Dijk op zoek naar een antwoord op de vraag: Wat nu?
Hij was op zoek naar houvast, een manier om zichzelf te blijven, handvatten om ermee om te gaan. Hij vond niets. Er was niets. Dat wilde hij veranderen.
Alzheimer voor beginners is zijn antwoord. Een boekje met negen kleurrijke inspiraties voor iedereen die begint te vergeten.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Dit boek past in de huidige emancipatie van mensen met dementie

“Leo van Dijk is een van de voorlopers en voorvechters van een sociale benadering dementie. Hoe te leven met dementie was onontgonnen terrein. Maar Leo zat niet bij de pakken neer toen hij de diagnose dementie kreeg en zocht uit wat hij kon doen om de draad van zijn leven op te pakken. Hij besefte dat deze kennis voor lotgenoten uiterst waardevol kan zijn en beschreef de resultaten van zijn zoektocht in een overzichtelijk, prachtig boekje Alzheimer voor beginners. De titels van de hoofdstukken spreken voor zich en vatten de levenslessen voor mensen met dementie krachtig samen: tijdig, vrijheid, optimisme, acceptatie, inzet, ritme, natuur, bewegen en aanbod.  

Leo van Dijk schreef niet alleen een mooi, maar ook een heel belangrijk boek. Het past in de huidige emancipatiebeweging van mensen met dementie en behoort tot het steeds sterker wordende geluid: ‘praat met ons, in plaats van over ons’. Het boek is niet alleen relevant voor mensen met dementie zelf, maar ook voor hun naasten en wijdere omgeving, voor ons allemaal dus. Het opent onze ogen voor wie mensen met dementie zijn, wat zij kunnen en werkelijk nodig hebben.”

(Citaat uit de inleiding van Alzheimer voor beginners door prof. mr. dr. Anne-Mei The, hoogleraar sociale benadering dementie, UvA).

Lees ook: Portret van een zelfbenoemd alzheimeractivist.